AAB Risskov

StedRisskov, AarhusBygherreAAB, AarhusOmfang7.500 m²TeamLOOP Architects, Søren Jensen, Schønherr, EvidanRolleArkitektStatusVundet konkurrenceÅr2016

Ved at arbejde med boligbebyggelsen som en levende byhusbebyggelse nedbryder vi det lange facadeforløb som byggefeltet ret naturligt lægger op til. Således laver vi forskydninger i de enkelte huses facader og trapper samtidig ned i bygningernes højder. Samtidig er bebyggelsen inspireret af byhusreferencer fra Aarhus som f.eks. Skt. Pauls gade, Ny Munkegade og Høegh Guldbergs gade. Vi kender dem som velfungerende og attraktive boliggader, hvor de private forhaver bringer både opholdsmæssige og oplevelsesmæssige værdier til beboerne og gadebilledet.

Når man ankommer til området fra nord, vil de forskudte grønne gavlstykker fremstå bløde, levende og i en menneskelig skala. Vi foreslår, at man etablerer huset på hjørnet ved adkomsten til området mod øst og Bryggervej i seks etager. De omkringliggende bygninger når op i hhv. 8 og 5 etager, dels for at indgå i de eksisterende facader i gaderummet, dels for at sikre intern, højdemæssig variation foreslår vi dette hjørne i seks etager.

Længere mod syd i facaderækken ved familieboligerne sænker vi en bygning til tre etager i stedet for at gå op til de maksimum fire etager jvf. lokalplanen. Dermed opnår bebyggelsen en elegant nedtrapning mod de to-etagers rækkehuse, der runder bebyggelsen af mod syd. Rækkehusene er to-etagers boliger til én familie på 115 m2. Denne type bolig er særdeles eftertragtet, som AAB’s Villaby Skovbakken ved Marienlund, og f.eks. hele Riisvangen-området med både dobbelthuse og lave rækkehuse, som er meget velfungerende sympatisk arkitektur. Vores forslag omdanner gårdrum, byrum og have til en samlende flade, der qua sin blå og grønne bund sikrer, at man fra boligerne ser ud på et landskab. Når beboerne ankommer til deres byhus går de gennem gårdhaven, en forhave og ind i et trapperum med smukke vægge af teglblokke og gode mængder dagslys. Her bliver man budt velkommen!