Borgring Vikingecenter

StedLellinge, KøgeBygherreBorgring FondenOmfang2.000 m²TeamLOOP Architects, LYTT Architecture, VIGGO MADSEN A/SRolleTotalrådgiver og arkitekt StatusVundet konkurrenceÅr2023

Det eksisterende Borgring-anlæg ligger som et fascinerende, geometrisk præcist cirkulært anlæg – et cirkelkors – på en skrånende flade ned mod Køge Å, og er med sin stramme form en kontrast til det omkringliggende bløde landskab. På den modsatte side af ådalen placeres det nye oplevelsescenter som en enkel, rektangulær bygning. Beklædt med sort træ og med et karakteristisk og markant tag. En bygning der har tydelige referencer til vikingernes enkle langhus-arkitektur med dominerende tagkonstruktioner. Fra oplevelsescentret bliver der et kig til Borgring, der samtidig formidler hvordan anlægget tilbage i historien, og fortsat i dag, iscenesætter landskabets helt særlige skrånende profil mod ådalen. Allerede ved ankomsten til oplevelsescentret inviterer en stor åbning i bygningens facade blikket til at vandre gennem bygningens indgangsport og videre mod Borgring via store vinduespartier.

Brændt træ beklæder væggene i ankomstrummet, og refererer direkte til vikingetidens materialer, både i duft og ved berøring, og fremviser en imprægneringsteknik fra datiden. Som et vigtigt stemningssættende element henter interiøret inspiration i vikingetidens ofte dystre, dragende og fascinerende univers. Det afspejler sig i den overordnerede geometri, med referencer til langhuse og kongshaller, og helt ned i detaljen og materialevalget. Hele tiden er mørket og skyggerne en præmis, der skal pirre nysgerrigheden og sætte fantasien løs. Når man bevæger sig op gennem huset, fra udstillingshallens mørke til udsigtsrummet, opleves en overgang fra det mørke til det lyse. Stærke og dramatiske virkemidler, der hver især iscenesætter oplevelsen.

Projektet finansieres af A.P. Møller Fonden og Køge Kommune. Efter planen åbner oplevelsescentret i løbet af 2025.