Helende pleje- og demensboliger i den islandske by Selfoss. I samarbejde med URBAN arkitekter fra Reykjavik opføres et nyt bofællesskab i form af 50 pleje- og demensboliger. Vi tror på, at arkitektur har direkte indflydelse på velvære og medvirker til at fremme trivsel, tryghed og heling hos det enkelte menneske. Derfor er målet at skabe pleje- og demensboliger, som emmer af sjæl og liv - og som giver den enkelte beboer følelsen af hjemlighed. Et godt sted at bo.

Fremtidens demens- og plejeboliger opføres som en cirkulær bygningskrop. Formen har mange fordele, da den skaber et fint og kontinuerligt flow, hvor beboerne kan bevæge sig frit i et loop. Formen er samtidig demokratisk, og skaber lige muligheder for alle beboerne. Samtidig favner cirklen beboerne, og skaber gode udsigtsmuligheder fra de private boliger og videre ud i landskabet. Den inspirerer til gåture langs fællesrum og gårdhaven - også for dem, der kræver opsyn.

Gårdhaven eller beboernes bevægelseshave på terræn tænkes som et rum fuld af muligheder som f.eks. regnvandsopsamling, der fungerer som et rekreativt element, tørrepladser så beboerne fastholder et glimt af fortiden, stier samt køkken/urtehaver. Her kan ergo- og fysioterapien flyttes ud til udendørs træning. Her drikkes kaffe og promeneres, og her mødes de forskellige afsnit i den fælles have.

På taget foreslår vi en high-line, hvor områdets flora og biotoper etableres i lave plantekasser langs stien. Med insekthoteller og bistader- elementer, der både understøtter den bæredygtige livstilgang og et miljøhensyn, men som også vækker minder hos beboerne.

Byggeriet er bæredygtigt og BREEAM certificeret. Den bærende konstruktion er i stedstøbt beton, der kan modstå den rå islandske natur. Som en kontrast til den rå beton er træ et gennemgående element, der bidrager til en hjemlig og varm rumlig oplevelse.

Sted

Selfoss, Island

Bygherre

FSRE, Island

Omfang

3.200 m²

Team

LOOP Architects og Urban Arkitektar

Status

Under opførsel

År

2022

Island_1LOOP architects Demensboliger i Island situationsplan