Den Grønne Portal

StedChristian 4 Vej, KoldingBygherreGeografisk HaveOmfang428 m²TeamLOOP ArchitectsRolleArkitekt og landskabsarkitektStatusKonkurrenceforslagÅr2024

I dommerbetænkningen anerkendes vores konkurrenceforslag som et flot, spændende og ikonisk byggeri, der er inspireret af Asien. Det er netop i denne verdensdel, vi fandt inspiration til projektets karakteristiske tag, idet Geografisk Have bærer præg af en unik orientalsk stemning. Denne referenceramme kombineres elegant med nordisk enkelhed i design og materialevalg. Dommerbetænkningen fremhæver særligt tagets form, og det lyder blandt andet at: ”Bygningens karakteristiske og unikke tagform og materialevalg, giver bygningen et særdeles eksklusivt udtryk, og skærper den besøgendes nysgerrighed til at gå på oplevelse i bygningen. Bygningen giver nærmest associationer til et eksklusivt kunstmuseum, hvor bygningen er et kunstværk i sig selv”.

Ud over fusionen af asiatiske og nordiske elementer er vores forslag designet med fokus på et både bygbart, æstetisk og bæredygtigt koncept, bl.a. med udgangspunkt i en stor portion “sund fornuft” samt “design for adskillelse”.  Vi foreslår anvendelse af genbrugs-, biobaserede og bæredygtige materialer som træ, træfiberisolering, genbrugstegl og resttræ eller afskær fra et lokalt savværk. Derudover beskytter det store tag facaderne, og fungerer som naturlig solafskærmning. I vores indledende LCA-screening af projektet ligger bygningen et stykke under bygherrens egen ambition på 9,0 CO², eq. pr. m² per år.

Dommerbetænkningen fremhæver bl.a. vores fokus på integration og hensyn til nedbør, og det beskrives således: ”Bygningens afvandes med en markant vandudspyr på havesiden, der skaber et flot og vildt vandelement til åbne vandelementer omkring bygningen, som vil være en attraktion i regnvejr”.