Vi har med afsæt i den nordiske tradition og stedets historie formgivet et enkelt og robust hus. Et hus, der lyser op i husrækken om aftenen - et hus, der virker varmt og lyst, når man opholder sig i det. Et sognehus for fremtidens Jelling.
For at imødekomme fremtidens økonomiske, miljømæssige og sociale udfordringer, tager vi også i Jelling sognehus udgangspunkt i Cradle to Cradle-principperne. C2C er en designstrategi, som henter inspiration i naturens integrerede kredsløb, hvor alting er næring for noget nyt i såvel biologiske og som tekniske kredsløb, og hvor al vækst produceres af vedvarende energikilder. Det er en tankegang, hvor vi ikke efterlader affald og forurening, men skaber et positivt fodaftryk til gavn for os alle både miljømæssigt, økonomiske og socialt. Vi vil gennem C2C-mindsettet skabe et sognehus som imødekommer de rummelige og funktionelle behov, der ønskes af brugerne i Jelling. Vi forholder os konkret til, hvordan disse løsninger kan designes under hensyntagen til form, funktion, æstetik og et fokus på at skabe et godt indeklima baseret på naturlige løsninger. Vi har valgt at skabe et hus der er opbygget af systemer som præfabrikeret løsninger.
Vores mål er at skabe et sundt og bæredygtigt byggeri og et energiproducerende hus. At skabe et byggeri, der bidrager positivt til at løse vores globale klimaudfordringer og som minimerer fremtidige behov for ressourcer. Samtidig skabe bygninger, der løbende tilpasses i takt med at ny teknologi og viden findes - tilpasset for fremtidens teknologier og materialer.
Vi forslår et byggeri i energiklasse 2020 (20 kWh/m2), inkl. produktion af energi til belysning, computer m.m.. hvorved bygningen bliver "energineutral". Der indarbejdes en fremadrettet "roadmap" på 10 år således, at der i takt med udvikling af mere effektive energi løsninger, kan indarbejdes en løsning mod at producerer mere energi end energien til forbrug samt opførelse.
Energi og bæredygtighed:
• Hybrid ventilation / indeklima
• Hybrid sol collektor
• Jordvarme/varmepumper
• Atrium med grønne vægge
• Regnvand for toiletskyld/vanding
• Sunde materialer/Cradle to Cradle
• Design for adskillelse
Sted
Jelling
Bygherre
Jelling Menighedsråd og A.P. Møller-Mærsk fonden
Omfang
700 m²
Team
LOOP Architects, OOOJA, Kim Thorsell
Status
2. præmie i projektkonkurrence
År
2013


