Paradiset

StedParadisgade, Aarhus CBygherreTækker Omfang350 m²TeamLOOP ArchitectsRolleArkitektStatusIndflyttetÅr2023

Da vi genser gymnastiksalen i Paradisgade 4 er vi ikke i tvivl. Her vil vi etablere et kreativt rum for vores tegnestue. I en bygning, der oprindeligt var en tilbygningen til Paradisgade Skole, hvis hovedbygning blev opført tilbage i 1862 efter tegninger af arkitekt Carl Steinbrenner. I den gamle gymnastiksal, der senere hen, over en lang årrække fungerede som en vigtig del af Arkitektskolen i Aarhus – kunne vi se for os hvordan en bevidst transformation kunne genskabe vores helt eget kreative paradis.

En transformation, der er sket med stor respekt for historien, for rummene – og for de eksisterende materialer. Således har vi gentænkt, genbrugt og upcyclet.

Gymnastiksalen fungerer som et stort, fleksibelt rum, der kan indtages på mange forskellige måder.  I renoveringsprocessen har vi haft fokus på at skabe mere dagslys med nye åbninger i form af store vinduespartier og døre, som åbner ud til den nye altan mod skolegården.

Ribberne i gymnastiksalen er bevarede og reparerede. De vidner om salens oprindelige funktion, fortæller historier og skaber stemning. Væggene står i blank, gul mur, som oprindeligt, og sportsgulvet er fyldt med spor, slitage og patina.

Midt i gymnastiksalen har vi designet og tilføjet det, vi kalder Spejlsalen, der både spejler sin historiske omgivelser og som udstråler sin egen skulpturelle, moderne minimalisme. Derudover fungerer den som et rumdelende element, der indeholder et mindre møderum.  Som et moderne objekt, der også er med til at kaste dagslys rundt i gymnastiksalen.

Det tidligere redskabsrum er omdannet til møderum. Ved at sætte en stor pinolhængt glasdør i åbningen sikrer vi et både interessant og dagslys belyst møderum. Døren fungerer samtidig som et omskifteligt kunstværk, produceret af overskudstræ. Når døren står åben får rummet karakter af en interaktiv kunstinstallation.

Udover det bevarede sportsgulv i træ og det bevarede og oprindelige listeloft, så er de smukke, gule tegl et vigtigt designelement i gymnastiksalens samlede udtryk. Teglvæggene er med til at give rummet tyngde, taktilitet og historisk styrke. Denne tyngde kontrasteres i de lette, lyse og blågrå gardiner, der fungerer som akustiske elementer, som rumdelere og som stoflige elementer i indretninger. Gardinerne stammer fra en overskudsproduktion, der nu har fået nyt liv i Paradisgade.