Skibshuset Klitmøller

StedKlitmøllerBygherreForeningen til bevarelse af Skibningsbåden i KlitmøllerOmfangca. 200 m²TeamLOOP Architects, Thisted Museum, Nationalpark Thy, KLF 66StatusFondsansøgning pågårÅr2022

Med den nye udstillingsbygning, Skibningshuset, formidles en historie som aldrig før er blevet fortalt. Historien om Klitmøller som knudepunkt for skudehandel. Helt konkret skal den velbevarede skibningsbåd, som er er bygget i 1903 i Klitmøller og som lige nu er opmaganiseret i Hanstholm, tilbage til Klitmøller, frem i lyset og udgøre en vigtig del af det kommende skibningshus. Samtidig skal udstillingsbygningen formidle landsbyen Klitmøllers særlige evne til transformation – fra skudehandel, over fiskeri til den aktuelle surfertid.

Bygningen er trukket tilbage fra stien og kiler sig ind imellem de små fiskerhuse og den eksisterende parkeringsplads. Syd for bygningen, i læ og beskyttet for vind og vejr, forbinder en mindre plads bygningen med det umiddelbare landskab. Her kan man på blæstfyldte dage spise sin madpakke, og nyde en pause, inden man går på undersøgelse i udstillingen. På den modsatte side af bygningen mod nordvest og havet, skal der ligeledes etableres en mindre plads med lange kig og udsigt til vandet og solnedgangen.

Står man udenfor bygningen og kigger ind, kan man se skibningsbåden i sin helhed, fra de udvalgte vinkler kan man endda se både strand, hav og båd, på én og samme gang. Det store beskyttende tag hviler på en række søjler og vinduespartier, og skærmer således båden for vind og vejr – uden at skjule den for omverdenen. Det store tag er beklædt med sort stål, og et karakteristisk ovenlys er placeret centralt og trækker naturligt lys ned over båden.

Bygningens ydre udformning og materialitet finder inspiration i de omkringliggende fiskehuse og belægninger. Det mørke tag, de mørke vinduesrammer og den lyse beton er alle materialer, der findes i den nærmeste kontekst. Således trækker den nye bygning referencer til den omkringliggende landsby. Samtidig sikrer de velkendte, stærke og robuste materialer en lang levetid for bygningen.