Stauning Whisky

StedStauning, DanmarkBygherreStauning WhiskyOmfang4.500 m²TeamLOOP Architects, Midtconsult, CX1, FlexmaticRolleArkitekt og landskabsarkitektStatusOpførtÅr2019PræmieringStatens Kunstfonds Arkitekturpris 2020 | Tyndpladeprisen - Publikumsprisen 2019

Stauning Whiskys nye produktionsbygninger i Vestjylland er designet med afsæt i de lokale kvaliteter, der i forvejen findes i området. Bygningerne placerer sig midt i det typiske danske landbrugslandskab og respekterer Vestjyllands særegne natur. Tilgangen til både produktet og byggeriet er gennemsyret af en helhedstænkning og frem for alt bæredygtige og energioptimerende løsninger, der i sidste ende repræsenterer både produktionen og bygningsværket. Sunde materialer og bygbare løsninger er væsentlige for projektet. Bygningsvolumenerne er nedskaleret i højder og bredder, således at de tilpasser sig de funktioner, der befinder sig indeni. Samtidig er der arbejdet med tagfladerne og tagrygningerne, så der opstår en varieret rytme af gavle, der repræsenterer de kendte længehuse og landbrugsbygninger.

Gavlene fremstår som dels åbne glaspartier, dels lukkede eller som luftige strukturer med trælister, hvorigennem man kan se egetræstønderne. Samspillet imellem gavlene og det anlagte regnvandsbassin skaber en spejlende effekt, når man passerer forbi ude på landevejen. De overordnede udvendige materialer består primært af træ og stål i form af velproportionerede liste- og pladebeklædning, store glaspartier og træbeklædte porte i kombination med synlige trækonstruktioner i fine og solide detaljeringer. Indvendigt balanceres der imellem den rå produktion og det finere destilleri samt besøgscenter. Produktionen fremstår med støbte betongulve, træbeklædning og synlige spær – en ærlig og robust arkitektur. I destilleriet og besøgscenteret er der anvendt en raffineret kombination af træ, beton og stål.

Stauning Whisky blev i 2020 præmieret af Statens Kunstfond for sin smukke arkitektur.